Projectbezoek Binckhorst

Juni 2023

Vorige week donderdag dook de JOH in één van de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland, de Binckhorst. Het gebied dat jarenlang het toneel was van industrie, de betoncentrale, autogarages etc. is sinds een aantal jaar volop in transitie naar een mixed-use woonomgeving van hoge dichtheid met een totale capaciteit van o.a. 10.000 woningen, voorzieningen, werkgelegenheid, HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer), groen en water. Een nieuw stuk stad van Den Haag.


In gesprek met de gemeente Den Haag
Tijdens deze Binckhorst-tour zijn we in het ‘Binckhorst-Trefpunt’  in gesprek gegaan met Paul van der Zanden, sr. Projectleider vanuit de gemeente Den Haag. Met wie we spraken over kansen en bedreigingen voor de Binckhorst, de toekomstvisie en over de werking van het omgevingsplan.

Binck Eiland
We bezochten het prachtige Binck Eiland, ontwikkeld door Local BPD Gebiedsontwikkeling en VORM Holding onder begeleiding van Maarten Sakkers (bestuur JOH). Hier zagen we hoe het terrein van de voormalig SDU omgetoverd is tot een kwalitatief hoogwaardige woonomgeving met stoere architectuur aan het water en de openbare ruimte de plek is waar de ecologische groenstructuur en de rauwe Binckhorst structuur samen komen in hoogwaardig inrichting.

FIEB
Ook bezochten we de indrukwekkende bouwplaats van FIEB (Frank Is Een Binck) onder begeleiding van Jos van Boxtel van Stebru. Jos vertelde over hoe dit project tot stand is gekomen binnen de regels van het omgevingsplan, hoe het entreegebouw gemaakt is uit een voormalig paviljoen uit Villa Ockenburg en hoe een enorm kunstwerk gemaakt door Pierre van Soest van Amsterdam naar de Binckhorst verplaatst is, om plek te krijgen in dit prachtige project.

KOMPAAN
We sloten af een borrel en een hapje eten en vooral een lekker biertje bij KOMPAAN Dutch Craft Beer Company, de lokale bierbrouwer van de Binckhorst.

We hebben weer een geweldig, interessant en leerzaam JOH-evenement achter de rug.

Bedankt Paul van der ZandenMaarten Sakkers en Jos van Boxtel!