Projectbezoek project SoZa (fotoverslag)

maart 2023

We hebben weer een top event achter de rug! Voor het Maart-event is de JOH op projectbezoek geweest bij het intrigerende project SoZa, het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naast Station Laan van NOI.

Het gebouw aan de Anna van Hannoverstraat 4, te Den Haag wordt herontwikkeld naar een levendig woon-, werk- en verblijfsgebied. Onder uitnodiging van VORM kregen we een rondleiding en een presentatie van Dat Bui en Marjolein Bons over de herontwikkeling van deze bijzondere locatie waarna we afsloten met een gezellig diner bij Café Restaurant Pan.

Het bestaande complex, ontworpen door Herman Hertzberger, ligt pal voor het station. VORM is de eigenaar van het SoZa-gebouw en gaat deze plek ontwikkelen tot een prettig en levendig stuk stad. Op de plaats van het voormalige ministeriegebouw wordt zo’n 1.200 woningen beoogd, wat een belangrijke bijdrage vormt voor de woningbouwopgave van Den Haag. In aanvulling hierop wordt een groen stadsparkje, 24.000 m² aan kantoor en 6.000 m² aan voorzieningen gerealiseerd. Kortom, op de plek van het oud ministeriegebouw wordt gewerkt aan een mooi stukje leefbaar, duurzaam en betaalbaar Den Haag.

Het project heeft te maken gehad met intensieve politieke betrokkenheid. In de afgelopen 6 jaar is het project dan ook verschillende malen gewijzigd. Bovendien was de participatie-opgave hier groot. Midden in een gewaardeerd bestaand stuk Den Haag, op de grens met Voorburg, in een stationsgebied én met bedrijven als buren. Zogezegd zijn er vele stakeholders in deze ontwikkeling. Er is dan ook veel aandacht besteed aan participatie. Participatie is dan ook een waardevol middel gebleken om in gezamenlijkheid te onderzoeken wat bewoners en bedrijven op deze plek nodig hebben.

We hebben een geweldige en leerzame JOH – avond gehad. Bedankt Dat Bui, Marjolein Bons en VORM!